Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční perníčky - ne zrovna dietní, ale RYCHLÉ

Zdroj: http://www.prozeny.cz/

VÁNOČNÍ PERNÍČKY

Tentokrát se trochu odchýlíme od zdravé výživy a zkusíme klasické sladké – ale alespoň RYCHLÉ.

 

Celozrnné perníčky

Na 3 plechy potřebujete: 75 g žitné mouky, 75 g špaldové mouky, 80 g namletých ořechů, 80 g medu, 1 vajíčko (+1 na potření), 2 lžíce kvalitního panenského oleje, 1 vrchovatou lžíci směsi koření na perník (můžete použít směs skořice, badyánu, fenyklu, hřebíčku a anýzu), pár kapek pomerančového nebo skořicového extraktu

FOTO: MONA MARTINŮŽijete zdravě, ale o vánoční cukroví nechcete přijít? Upečte si tuhle dietní verzi perníčků!

Postup: Nejdříve prosejte obě mouky do misky. Pak přijdete veškeré koření a namleté ořechy. Do směsi vpracujte med, přidejte celé vajíčko a olej (ideální je řepkový, použít ale můžete i olivový nebo slunečnicový) a začněte propracovávat těsto. Pokud se lepí, můžete ho zasypat ještě trochou mouky. Když těsto drží krásně při sobě, vyválejte plát o výšce asi 5 mm a vykrajujte libovolné tvary.

 

Perníčky dejte péct na 6–7 minut na 180 °C dozlatova, hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem nebo medovo-rumovou polevou

 

Tip: Nechutná vám klasická cukrová poleva? Tyhle perníčky můžete před pečením posypat nasekanými ořechy nebo po upečení ozdobit polevou z hořké čokolády.

Bleskové perníčky od čtenářky Markéty

Na 4 plechy potřebujete: 250 g hladké mouky, 60 g másla nebo tuku na pečení, 60 g moučkového cukru, 1 velké vajíčko + jedno na potření, 2 lžičky směsi koření do perníku, 1 prášek do perníku, 2 lžíce medu

FOTO: MONA MARTINŮTyhle perníčky sice musí chvíli měknout, jejich příprava je ale extra rychlá!

 

Postup: Že nemůžete mít perníčky hotové během jednoho odpoledne? Omyl! Tohle těsto je hned hotové a nemusí odpočívat, takže jsou perníčky opravdu během chvilky. Nejdřív vyšlehejte máslo s cukrem a celým vajíčkem, pak přidejte mouku, med, koření a prášek do perníku.

Vypracujte těsto (občas bývá dost lepivé, záleží na vajíčku a podobně, v případě, že by tomu tak bylo, přijdete mouku) a vyválejte ho na 3 mm silný plát. Perníčky dejte péct na 200 °C asi na 5 minut. Raději je hlídejte, protože se snadno spálí. Hotové perníčky potřete rozkvedlaným vajíčkem. Nakonec je ozdobte klasickou cukrovou polevou.

 

Tip: Jestli vám cukrová poleva nechutná, můžete perníčky slepit marmeládou. Skvěle chutná rybízová nebo z lesních plodů!

Sádlové perníčky podle Michala

Na 6 plechů potřebujete: 650 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 2 lžíce medu, 2 lžíce kakaa, 12 lžic sádla, 1 prášek do perníku, 1/8 lžičky jedlé sody, 4 vejce + jedno na potření

 

FOTO: MONA MARTINŮHned měkké perníčky ze sádlového těsta vás dostanou, jsou totiž neuvěřitelně křehké!

 

Postup: Hladkou mouku, cukr moučka, kakao, sodu a prášek do perníku smíchejte v misce. Pak přidejte med, celá vajíčka a sádlo a vypracujte jednotné tmavě hnědé těsto. Propracujte ho opravdu důkladně, aby se sádlo rovnoměrně rozprostřelo. Na jemně pomoučněném válu vyválejte asi 4 mm vysokou placku a vykrajujte z ní perníčky libovolného tvaru. Pečte na 180 °C po dobu 7 minut a hotové potřete rozkvedlaným vajíčkem. Jsou hned měkké a vydrží až do Vánoc.

Tip: Na pultech obchodů se v poslední době objevila vykrajovátka, která jsou tvarovaná tak, abyste cukrovím mohli ozdobit třeba hrnek nebo misku. Vyzkoušejte je!