Jdi na obsah Jdi na menu

Šetříme a šetříme - domácí krekry a cottage

 Já jsem oboje vyzkoušela a jsem nadšená, krekry se velmi podobají křupavému chlebu od Racia, cottage mi vyšel na půl ceny běžně dostupného Meggle v obchodech.

Domácí cottage

Tvrdý tvaroh – ale ne ten úplně tvrdý, spíš ten drolivý, naložíme na týden do nádoby se slanou vodou. Pak rozdrobíme, přidáme bílý jogurt, lžičku až dvě hořčice a trochu kopru. Skvělá pochoutka, plná bílkovin a méně kalorická, než běžné cottage.

 

Domácí celozrnné krekry

Kdo chce hubnout, měl by začít mít rád vaření. Kupované dobré věci bez éček jsou relativně drahé.

recept na 36 tenkých krekrů

Ingredience

300g celozrnné pšeničné mouky
72 g rýžové mouky
1 1/2 lžíce třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/2lžičky soli
3 lžíce olivového oleje + pár kapek na pokapání těsta
0,25 l podmáslí
6 lžic semínek jako je mák, sezamová semínka, lněná semínka...
hrubozrnná sůl na ozdobu

Příprava

Smíchejte všechny mouky s cukrem, práškem do pečiva a solí. Udělejte uprostřed důlek a vlijte olivový olej a podmáslí. Vypracujte těsto, Mělo by být měkké, nelepivé. Pokud by bylo příliš suché, můžete přidat více podmáslí.

Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice na 1 hodinu, nebo přes noc.

Předehřejte si troubu na 175 °C. Plech si vyložte pečícím papírem. Těsto si rozdělte na třetiny. Vál si lehce poprašte rýžovou moukou, pomocí válečku vyválejte těsto cca 2 mm tlusté. Těsto pokapejte olivovým olejem a posypte směsí semínek a solí. Pomocí válečku semínka zapracujte do povrchu těsta. Vykrajujte stejně velké trojúhelníčky, nebo čtverečky, nebo cokoliv podle své fantazie. Přeneste je na plech.
 

Pečte 18–23 minut do zlatova. Nechte vychladnout a skladujte v uzavřené nádobě.

Krekry jsou výborné s lučinou s čerstvou pažitkou a ředkvičkami. Nebojte se je použít na jakoukoliv jinou vaší oblíbenou pomazánku.


Já jsem zkoušela bez rýžové mouky, taky se povedly, semínek mi stačily 4 lžíce, povrch už jsem nepotírala olejem.