Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty z posledního hraběnkového odpoledne

 Milé dámy, konečně zveřejňuji recepty pokrmů z posledního odpoledne. Cizrnové karbanátky jste dostaly v hráškové podobě, recept byl stejný, jen místo cizrny hrášek. Pizza chlebík, který vám tak chutnal, již je někde v dřívějších receptech. Recept na karbanátky je od sečny Dity z kurzu Stobu. 

Čočka z posledního hraběnkového odpoledne.

Na 4 porce potřebujete: 5 lžic olivového oleje, kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného nahrubo, 1 svitek skořicové kůry, 2 hřebíčky, 1 malou sušenou chilli papričku, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 4 celé stroužky česneku nakrájené na silné plátky, 2 větší mrkve, 250 g hnědé nebo zelené čočky (předem přes noc namočené), nebo směs červené loupané a červené neloupané čočky – namočené na hodinku, nebo vůbec, 1 rajčatový protlak, kurkumu, sůl, pepř podle chti.

Postup: Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, vložte zázvor, skořici, hřebíček a chilli vcelku. Nechte asi půl minuty opékat. Pak teprve přidejte cibuli, česnek a rajčatový koncentrát, mrkev a opékejte společně asi 5 minut. Míchejte. Přidejte namočenou čočku, zalijte vodou asi do stejné roviny jako je čočka, přiveďte k varu a vařte na středním ohni asi 1 hodinu nebo tak dlouho, dokud není čočka měkká. Na konci varu odstraňte hřebíček a skořici, dochuťte ostatním kořením.

Podáváme s dresinkem z jogurtu, dle vaší chuti.

 tady je recept na vegetariánské karbanátky:

 450g konzerva cizrny

2 lžíce celozrné mouky 

3 lžíce nakrájené petrželky(nebo pórku)

2 lžíce nakrájené  natě koriandru(ale stačí zase pórek nebo petrželka)

2 utřené stroužky česneku

1 lžička mletého kmínu

1 lžička mletého koriandru(nebo jiné koření co má kdo rád)

sůl,pepř

2 lžíce čerstvé citronové štávy (ale nemusí být)

olivový olej 1 lžíce na pokapání

 Předehřát troubu na 180 stupňů, na plech dát pečící papír a lehce potřít olejem NEBO použít silikonové formy

 

Všechny ingredience KROMĚ oleje rozmixovat ručním šlehačem (vytvoří se pasta)

Vytvarovat kuličky nebo placičky a dát na plech nebo do forem a lehce pokapat olejem

Na plechu péct 10 minut a pak obrátit a dalších 10 minut NEBO péct 20 minut ve formách.

 

Jako příloha se hodí například kuskus nebo bulgur

Místo pórku se dá použít jakákoliv oblíbená zelenina.

DOBROU CHUŤ!