Jdi na obsah Jdi na menu

Chléb bez hnětení a housky pro dietu

 Chléb bez hnětení –skutečně jednoduché

 

1 lžička ocet

1 hrnek žitná mouka

2 hrnky vody

2 lžičky sůl

1 lžička celý kmín

3 hrnky hladká mouka

1/2 lžičky sušené droždí

 

3 hrnky hladké mouky (cca 250 ml)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky 
soli
1 lžička drceného kmínu
Podle chuti můžeme přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky, ...
1,5 hrnku vody

o    3 hrnky hladké mouky

o    1,5 hrnku vody

o    1,5 lžičky sušeného droždí

o    1 lžička octa

o    1 lžička drceného kmínu

o    2 lžičky soli

o    slunečnicová, sezamová, lněná semínka

Postup:

Do mísy přesijeme mouku, přidáme sušené droždí, sůl, kmín a semínka podle chuti. Směs promícháme, přilijeme vodu s octem a opět promícháme. Těsto posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Potom zapneme troubu na 230°C, vložíme do ní suchý kastrol nebo zapékací misku s pokličkou a necháme 30 minut nádobu nahřívat. Těsto propracujeme a než se nádoba nahřeje, necháme kynout. Nahřátou nádobu vyjmeme a pomocí stěrky přendáme do ní těsto. Přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 230°C 30 minut. Po této době pokličku sundáme, teplotu pečení snížíme na 220°C a dopékáme 15 - 20 minut. Po upečení chleba přendáme na mřížku vychladnout.

 

 

Celozrnné housky bez tuku a vajec http://www.toprecepty.cz

Suroviny:

• 180 ml vlažné vody

• 150 g pšeničné celozrnné mouky (hrubě mleté) 

110 g pšeničné celozrnné mouky hladké

• 35 g žitné celozrnné mouky

• 1/2 sáčku sušeného droždí (3,5 g)

• 1 lžička soli• slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová semínka...dle chuti

• 1 vejce (na potření)

Postup

Všechny suroviny smícháme a dobře propracujeme. Bochník necháme kynout v míse pod utěrkou zhruba hodinu. Těsto znovu dobře propracujeme a rozdělíme na 8 částí. Z nich vytvarujeme libovolný tvar. Dáme na plech s pečícím papírem. Můžeme ještě naříznout a pomažeme rozšlehaným vejcem. Posypeme semínky a dáme péct na 180°C asi 25-30 minut.

Poznámka

Jsou nádherně křupavoučké, jako z pekárny!